Tobula meilė

Kadangi nesenai atšventėme savo vestuvių dešimtmetį, tai norėjau parašyti apie meilę. O kadangi čia kokteilių blog'as, tai ta proga apie Parfait d'Amour arba prancūziškai apie tobulą meilę – taip vadinasi violetinės spalvos likeris. Ir nors jis nėra labai populiarus kokteilių ingredientas, bet man jis yra vienas iš įdomesnių gėrimų gausiame likerių pasaulyje.

„Parfait d'Amour“ – tai 19 a. pr. “damų gėrimas”. Jį pamini ir Ruth Hall savo novelėje apie Fanny Fern, 19 a. amerikiečių žurnalistę, populiarią feministinės literatūros personą, rašydama:

"[Jie] įėjo į garsųjį La Temps saloną, kur kiekvieną saulėtą dieną, nuo dvylikos iki trečios, galima buvo pamatyti pasibjaurėtiną reginį kaip daugybė damų vartoja ad infinitum brendžio lašus, romėnišką punšą, Charlotte Russe, pyragus, pyragaičius ir ledus, gurkšnodamos „parfait amour“ (...)"

Kartais tiek dėl savo spalvos, tiek dėl skonio „Parfait d'Amour“ yra prilyginamas „Cremé de violette“ – kitam gerai žinomam likeriui prancūzišku pavadinimu, kuris yra daromas iš našlaičių žiedų ir turi ryškų gėlių skonį bei melsvą spalvą. „Parfait d'Amour“ gamyboje irgi yra naudojami našlaičių žiedai, kurie jam suteikia ne tik gėlinį skonį, bet ir sodrią violetinę spalvą. Tačiau skirtingai nuo„Cremé de violette“ šiam likeriui ne mažiau yra svarbūs ir kiti ingredientai, tokie kaip rožių žiedlapiai, snapučio (lot. geranium) žiedai, apelsinai ir jų žiedai, citrinos žievelės, o taip pat ir įvairūs priedai, pavyzdžiui, vanilė, migdolai, nuga, cinamonas, gvazdikėliai, kalendra, anyžiaus ar kt. Dar reiktų pastebėti, jog ingredientų įvairovė ir likerio skonis labai dažnai priklauso ir nuo jo gamintojo (jį gamina Bols, De Kuyper, Gabriel Boudier, Giffard, Joseph Cartron, Lejay, Marie Brizzard, Vok), o iš atsiliepimų galima suprasti, kad skirtingų gamintojų „Parfait d'Amour“ ganėtinai skiriasi ne tik skoniu, bet ir savo spalva, kuri įvairuoja nuo tamsiai violetinės iki sodrios bordo.


Nežinau kodėl, bet labai sunku yra atrasti skanių kokteilių receptų su šiuo likeriu. Gal todėl ir pats likeris lieka toks šiek tiek nuvertintas ne taip kaip Cremé de violette, kurį atrastum kiekvienam bare vien dėl populiaraus „Aviacijos“ kokteilio. Tačiau pastebėjau, kad „Parfait Amour“ dėl savo pavadinimo orientuojasi į "romantiškus" kokteilius, todėl ganėtinai populiaru yra jį maišyti su šampanu arba putojančiu vynu. Ir dar, kadangi šitas likeris yra kompleksinis ir pakankamai sodrus, todėl puikiai veikia tokiose elementariose kombinacijose. Pavyzdžiui, vienas iš paprasčiausių kokteilių yra „Je T‘aime“, kurį radau vienoje iš savo labai senai pirktų kokteilių knygų (tų, kurios yra abejotinos vertės ir dažniausiai nepasako nieko naujo, bet reklamuoja kokius nors specifinius produktus). Knygoje nebuvo pasakyta kokiomis proporcijomis reiktų jį maišyti, o bandydama ieškoti informacijos internete radau įvairių proporcijų, tačiau, mano nuomone, šį kokteilį kaip ir „Kir Royale“ reiktų daryti taip:

„Aš tave myliu“ („Je T‘aime“)

15 ml Parfait Amour likerio
120 ml šampano arba putojančio vyno (balto arba rožinio)

Kokteilis ruošiamas atšaldytoje šampano taurėje. Pirmiausiai įpilti likerio, po to šampano arba putojančio vyno. Švelniai sumaišyti.


„Aš tave myliu“ yra pristatomas kaip populiarus vestuvinis kokteilis, bet yra ir kitų variacijų, kurie irgi galėtų būti laikomi pakankamai romantiškais šampano kokteiliais, o ir patikti turėtų visoms mimozų gerbėjoms – pavyzdžiui, jo derinys su apelsinų arba pasiflorų likeriu:

„Dvigubai puikus“ („Double Perfect“)

15 ml Parfait Amour likerio
15 ml apelsinų likerio Triple sec (Cointreau)
120 ml šampano arba putojančio vyno (sauso balto)

Kokteilį ruošiau šampano taurėje. Supyliau abu likerius, o po to šampaną. Švelniai sumaišiau ir puošiau citrinos/apelsino žievele.


„Šou vedėjas“ („Showrunner“)

15 ml Parfait Amour likerio
15 ml pasiflorų likerio
120 ml šampano arba putojančio vyno (sauso balto)

Kokteilį ruošiau šampano taurėje. Supyliau abu likerius, o po to šampaną. Švelniai sumaišiau.


Tačiau geriausias kokteilis su „Parfait Amour“ ir šampanu, kurį man teko aptikti internete, vadinosi „Blonde Bombshell“ („Bombinė blondinė“). Kiek keistokas pavadinimas, bet tebūnie... Šitas kokteilis patraukė mano dėmesį, pirmiausiai, dėl to, jog jame yra kitas mano mylimas ingredientas – šeivamedžių (angl. elderflower) likeris. Beje, pastarasis yra ypatingai mėgstamas barmenų, o dėl savo savybės pagerinti bet kokį kokteilį yra netgi vadinamas barmenų "kečiupu". Skirtingai nuo „Dvigubai puikaus“ su Cointreau ir „Šou vedėjo“ su pasifloromis, kurie padeda pabrėžti „Parfait Amour“ esantį citrusų ir vaisių skonį, šeivamedžiai išryškina likerio gėlišką prigimtį. Rezultatas – elegantiškas bei gerai subalansuotas ir tikrai romantiškas kokteilis.

Kokteilis „Bombinė blondinė“ („Blonde Bombshell“)

Beje, šito kokteilio istorija ir jo pavadinimo kilmė taip ir nėra iki galo aiškūs, nes receptą radau puslapyje http://www.completecocktails.com/, kuris veikia kaip kokteilių receptų agregatorius ir nesigilina nei į jų autorystę, nei į sukūrimo aplinkybes taip kaip tą daro „Difford‘s Guide“ (pastarajame šito recepto nėra). Tačiau besiknaisiojant interneto platybėse, šiek tiek informacijos radau tinklaraštyje „Institute for Alcoholic Experimentation“, kur kartu su skirtingų „Parfait Amour“ likerių apžvalga buvo pateikiami ir keli receptai, įskaitant ir šį. Ten rašoma, jog „Bombinė blondinė“ yra vienas iš receptų, kurį siūlo „Bols“ likerių gamintojas savo gaminam „Parfait Amour“ likeriui.  Beje, jei jis kažkada ir buvo „Bols“ puslapyje, tai dabar neliko 🤷‍♀️

Receptas nenurodo kiek turėtų būti pilama šampano, bet mano manymu turėtų būti bent jau 90 ml, kad su 30 ml likerio jis nebūtų per daug saldus. Tačiau, kaip visada, reiktų vertinti pagal savo skonį ir proporciją galima padidinti iki 120 ml ar net 150 ml. Putojantis vynas būtinai turi būti sausas arba pusiau sausas, nes saldumo pakankamai priduoda likeriai.

„Bombinė blondinė“ („Blonde Bombshell“)

15 ml Parfait Amour likerio
15 ml šeivamedžių (elderflower) likerio
120 ml šampano arba putojančio vyno (sauso balto)

Kokteilį ruošiau šampano taurėje. Supyliau abu likerius, o po to šampaną. Švelniai sumaišiau ir puošiau gėlės žiedu.

Šitas kokteilis mane nustebino ir savo spalva. Nes violetinė spalva visiškai pranyko ir galutiniame variante jis tapo pilkšvas – kas man pasirodė labai gražu, nes man prie širdies tokia monochrominė estetika.

Kokteilis „Bombinė blondinė“ („Blonde Bombshell“)

Beje, kokteilis yra pristatomas kaip seksualus vestuvinis kokteilis. Ir jei prieš 10 metų žinočiau ką žinau dabar, tai jis neabejotinai būtų tapęs mano vestuvių kokteiliu! O ir prie plaukų tuo metu būtų tikęs 😊


P. S. Mano eksperimentai su „Parfait Amour“ dar nesibaigė. Širdis jaučia, kad kažkur yra labai geras kokteilio receptas, kuris laukia nesulaukia kol jį atrasiu. O tuokart, švenčiant vestuvių jubiliejų, mūsų šampanas, kaip ir gyvenimas, buvo su šlakeliu tobulos meilės 💜


Žinių sėmiausi ir receptus radau čia:

Blonde Bombshell Recipe. Complete Cocktails.
http://www.completecocktails.com/Drinks/BlondeBombshell.aspx#.YoPktOhBxjE

Hall, Ruth. Fanny Fern. 1855.
https://cuny.manifoldapp.org/read/ruth-hall/section/2c00d2bb-a324-40f1-9072-8ec8cb0acfad

Hartley, Clayton. The purple reign of Parfait Amour. Institute for Alcoholic Experimentation. 2015.
http://instituteforalcoholicexperimentation.blogspot.com/2015/07/the-purple-reign-of-parfait-amour.html?m=1

Parfait Amour liquer. Difford’s Guide.
https://www.diffordsguide.com/beer-wine-spirits/category/151/parfait-amour-liqueurs

Parfait d'Amour. Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Parfait_d%27Amour

Showrunner Recipe. Complete Cocktails.
http://kuletos.com.au/cocktails/How-To-Make-A/Showrunner

Torner, Timo. A Guide to Parfait Amour. Cocktail Society. 2022.
https://cocktail-society.com/liqueur/parfait-amour/