Piña Colada – tai vasara ir meilės romanai
Vakar smarkiai lijo, o šiandien ryte mišką nuklojo rudenį primenantis rūkas. Ir nors rugpjūtis dar tik įpusėjo, atrodo, kad tuoj tuoj jau ateis tas metas, kai norėsis nebe kokteilių, bet raudono vyno taurės, iš kurios reiks karts nuo karto ištraukti plaukiojančią vaisinę muselę – neabejotiną rudens pranašę. Tačiau rugpjūtis, kad ir koks dviprasmiškas kartais bebūtų, vis dar yra vasara, ir panašu, kad šį savaitgalį vėl žada apie tai priminti. Orui kaistant iki +30, vėl gaivinsimės pripučiamuose baseinuose ir svajosime apie piñas coladas – tropinius ananasų ir kokosų kokteilius su daug ledo, nes sakoma, jog ragauti šį kokteilį karštą vasaros dieną yra taip pat svarbu kaip ir pasitepti kremu nuo saulės 😊
„Piña colada“, kaip ir sufleruoja pavadinimas, yra Lotynų Amerikos gėrimas, kur ispaniškai žodis „piña“ reiškia „ananasas“ ir „colada“ – „nukoštas“ arba „nusunktas“, arba „išspaustas“. Visais atvejais aišku, jog šnekama apie ananasų sultis kaip vieną iš pagrindinių kokteilio ingredientų. Šiek tiek juokais, šiek tiek rimtai pavadinau šį kokteilį:
„Ananaso išspauda“ („Piña Colada“)
60 ml mėgstamiausio romo (gali būti tiek tamsus, tiek šviesus, brandintas, su prieskoniais, kokosų skonio romas ir kt.)
75 ml ananasų sulčių (išspaustų namuose arba geros kokybės pirktinių)
30 ml kokosų kremo
Dažniausiai šis kokteilis yra ruošiamas elektriniame plakiklyje (blenderyje), įdedant saują smulkaus ledo ir viską suplakant. Kiek ilgai plakti priklauso nuo to, kokia konsistencija kam patinka. Aš pati nemėgstu glotnučio tipo kokteilių ir visada palieku šiek tiek nesusmulkinto ledo gabaliukų, todėl man pakanka ir kelių stiprių impulsų plakiklyje.
Kitas būdas yra viską suplakti kokteilinėje su keliais ledo gabalėliais, kaip ir dariau šį kartą aš, ir tada nukošti į aukštą taurę, paruoštą su smulkintu ledu. Tačiau tokiu atveju plakti reiktų „iš visos širdies“, nes kokosų kremas yra gan riebus produktas, todėl reikia pasistengti, norint, kad jis pakankamai įsimaišytų į gėrimą.
Kokteilis puošiamas ananaso skiltele ir vyšnia, o taip pat dažnai ir dekoratyviniu popieriniu skėtuku ar kitais tropiniais atributais.
Istorija apie ananasus ir kokosus
„Piña Colada“ buvo sukurta 6 deš. pab. Puerto Rike ir yra nacionalinis šios šalies gėrimas. Net trys barmenai pretenduoja į kokteilio autorystę, bet kuris buvo tikrasis jo kūrėjas yra nacionalinės intrigos statuso vertas klausimas. Tačiau labiausiai tikėtina, jog tokios piños colados buvo žinomas jau nuo seno, nes romas, ananasai ir kokosai yra patys populiariausi Karibų regiono produktai.
Egzistuoja ir legenda, kuri byloja, jog 19 a. pr. Puerto Rike gyveno žymus piratas Roberto Cofresí (kaipgi Karibai be piratų?!). Tas ‘El Pirata Cofresí‘ buvo toks kaip ir vietnis Robin‘as Hood‘as ar Tadas Blinda. Sakoma, jog šitas herojus, norėdamas nuslopinti galimą maištą savo laive, sugalvojo visiems surengti balių (gal ir nebloga idėja, ką? 😊), o kadangi turėjo tik romo, ananasų ir kokosų – kitaip sakant, pigiausių vietinių produktų, tai iš jų ir sumaišė savo „grogą“, kuris vėliau tapo ne mažiau mėgstamas nei pats vaišingasis piratas. Aišku, kad kaip ir visose pasakose, originalusis receptas nuskendo kartu su laivu, lobiais ir pačiu herojumi į Karibų jūros dugną...
Bet legendos yra legendos, o faktai teigia, jog panašios sudėties kokteilis pavadinimu „Piña Colada Cubana“ buvo fiksuotas 1922 m. kelionių žurnale, kuris aprašo kubietiško stiliaus receptą. Jame romas (pabrėžtinai Bacardi) yra maišomas su ananasų, žaliųjų citrinų sultimis ir cukraus sirupu. Ir nors šis receptas, kuriame NĖRA kokosų kremo, labiau primena Daiquiri stiliaus kokteilį nei tą, kurį mes dabar vadiname „Piña Colada“, bet reikia pripažinti, kad „ananaso išspaudos“ pavadinimas jam tinka kur kas labiau. Taigi labai tikėtina, jog Puerto Rike buvo perimtas kubietiško kokteilio receptas, šiek tiek jį patobulinant ir pridedant kokosų kremo. Tą patvirtintų ir kitas įdomus faktas apie Bacardi – didžiausią to meto romo gamintoją, kuris 6 deš. dėl Kubos revoliucijos perkėlė savo gamybą į Puerto Riką ir kitas aplinkines šalis. Kaip tik tuo metu, šešiasdešimtaisiais, Puerto Rike ir išplinta „Piña Colada“ kokteilis. Sutapimas? Nemanau!
O su kokosais siejamas dar vienas įdomus faktas – 1954 m. Puerto Riko universiteto profesorius Ramon López Irizarry sukuria ir užpatentuoja naują kokosų kremo gamybos metodą (beje, jo gaminys „Coco López“ parduodamas iki šiol). Tais pačiais metais vienas iš viešbučio „Caribe Hilton“ barmenų dalyvauja nacionaliniame konkurse ir pasiūlo gėrimą, kuris atspindėtų Puerto Riko dvasią – taip atsiranda lygiomis dalimis suplaktas kokosų ir ananasų kokteilis, kuris buvo siūlomas vietoj pieno kokteilių viešbučio svečiams. O kur romas? Deja, kol kas romas ilsisi ant lentynos, kol kitas barmenas nesugalvoja ten jo įpilti. O tada... Tada kokteilis labai išpopuliarėja ir 1978 m. Puerto Rikas paskelbia jį savo šalies nacionaliniu gėrimu.
Meilės romanai ir pasaulinė „Piña Colados“ šlovė
8 deš. „Piña Colada“ tapo tikra „bomba“. Išplitusi per viešbučių barus turistų dėka ji netruko išpopuliarėti JAV, ypač tokiose rinkose kaip Majamis ar Havajai, kur vyrauja panaši tropinė estetika. Negana to kokteilis sulaukė ir pasaulinės šlovės, kai dainininkas Rupert Holmes sukuria kultinę dainą „Pabėgimas“ („Escape“) arba dar kitaip žinoma kaip „Piña Colada daina“ („The Piña Colada Song“). Čia apdainuojamas meilės romanas tarp dviejų artimų sielų, kuriems akivaizdžiai labiau prie širdies kokteiliai ir šampanas nei joga ir sveikas maistas:
If you like piña coladas
And gettin' caught in the rain
If you're not into yoga
If you have half a brain
If you like makin' love at midnight
In the dunes on the cape
Then I'm the love that you've looked for
Write to me and escape
Beje, kokteilio populiarumas nesumažėjo ir įžengus į naująjį tūkstantmetį. Ne per seniausiai „The Guardian“ pavadino „Piñą Coladą“ vienu iš populiariausių post-kovidinių kokteilių. Pastebėta, jog po pandemijos stipriai padidėjo poreikis tropiniams kokteiliams, kurie visada kūrė stiprias asociacijas su kelionėmis ir atostogomis. Kiti sako, kad tokie kokteiliai tampa vis populiaresni ir dėl savo išvaizdos – žaismingi ir spalvingi jie atitinka Instagramerių ir TikTokerių publikos skonį.
Vieną tokią kokteilio interpretaciją aš irgi užmačiau internete, tinklaraštyje „Craft & Cocktails“. Kadangi nuotrauka turėjo du mano dėmesio pritraukėjus – pastelinė rožinė spalva ir žodis „Aperolis“, tai nesusidomėti tiesiog negalėjau.
Anot autorės, tiek „Piña Colada“, tiek „Aperolis“ yra išimtinai vasaros gėrimai, todėl sumaišyti juos buvo labiau nei akivaizdu, o tada jau tampa nebesvarbu kurioj pasaulio vietoj atsidursi – gali jį gurkšnoti tiek Karibuose, tiek Amalfyje. Sakyčiau, toks labai globalus požiūris į kokteilių kūrimą, kuris irgi pasiteisina. Pavyzdžiui, nors ir nėra įprasta pilti į coladas citrinų sulčių, o taip pat ir įvairių amaro tipo karčiųjų likerių, bet iš tikrųjų jie labai gerai nuslopina šiek tiek nepageidaujamą kokoso riebumą. Šiuo atveju Aperolis, nors ir nebūdamas labai karčiu, taip pat gerai atlieka savo darbą ir tuo pačiu dar nuspalvina gėrimą gražia rožine spalva. Neabejotinai verta pabandyti!
„Aperol Piña Colada“
45 ml mėgstamiausio romo
60 ml Aperolio
90 ml ananasų sulčių
60 ml kokosų kremo arba kokosų pieno (tik nesumaišyti su kokosų vandeniu, kurį mes kartais irgi vadiname pienu)
15 ml žaliųjų citrinų sulčių
15 ml cukraus sirupo
Visus ingredientus supyliau į elektrinį maišytuvą, įdėjau ledo ir gerai suplakiau. Plakinį supyliau į gražią aukštą taurę ir papuošiau ananaso skiltele bei jo lapeliu, o taip pat ir smeigtuku su kokteiline vyšnia.
P. S. Pajuokavimai „Piña Colada“ tema😃
Žinių sėmiausi ir receptus radau čia:
Piña colada Cocktail Recipe. Cocktail Party.
https://cocktailpartyapp.com/drinks/pina-colada/
Difford, Simon. Piña Colada history. Difford’s Guide. https://www.diffordsguide.com/g/1132/colada-cocktails
If you like piña coladas, you’re not alone: pandemic drives sales of tropical cocktails. 2022. The Guardian.
https://www.theguardian.com/food/2022/may/11/if-you-like-pina-coladas-youre-not-alone-pandemic-drives-sales-of-tropical-tipples
Rodriguez Flores, Emy. The Long, Complicated Story of the Invention of the Piña Colada. 2021. Fodor’s Travel.
https://www.fodors.com/world/caribbean/puerto-rico/experiences/news/the-long-complicated-story-of-the-invention-of-the-pina-colada
Rose Conway, Ashley. Aperol Piña Colada. 2022. Craft & Cocktails. https://craftandcocktails.co/2022/07/20/aperol-pina-colada/