Kai oras Lietuvoje pradeda priminti tropikus, o miškai su savo vešlia žaluma, drėgme ir paukščių choru po trumpo lietaus primena džiungles, tai pats laikas traukti romą iš spintelės, ledą iš šaldiklio, prisipilti pripučiamą baseiną šalto vandens ir pradėti maišyti tropinius kokteilius. Geriau žinomi kaip Tiki kokteiliai šie spalvingi, vaisiniai, gausiai puošti romo gėrimai yra daugiau nei paprasti kokteiliai. Tai yra stiklinėje įsikūniję atostogos, kurių vaisiniai skoniai ir egzotiški pavadinimai primena tolimas salas, amžiną vasarą, keliones ir nuotykius.
Tiki – tai mitologinis dievas arba tiksliau jo atvaizdas (totemas), vaizduojamas žmogaus pavidalu, kurio raižinių ir piešinių galima matyti įvairiuose Polinezijos kultūrų artefaktuose.

Tiki manija atsirado JAV didžiosios ekonominės krizės 3 deš. pab. metu, kai kelionės ir vietos, kuriose karaliauja tropinis klimatas, jūra, žali džiunglių miškai ir kokoso palmių giraitės, daugeliui buvo nepasiekiama svajonė. Visa tai įvyko prieš atsirandant spalvotai televizijai, internetui bei kruizinių kelionių bumui. Tiki nėra autentiška kultūra, nes daugelis dalykų buvo pietų Kalifornijos menininkų ir rinkodaristų fantazijos vaisius – šiek tiek estetikos, šiek tiek egzotikos, o taip pat, neišvengiamai, ir šiek tiek kičo. Tolimos ir traukiančios Polinezijos ir Karibų salų egzotikos elementai, tokie kaip įvairūs totemai, kaukės, ginklai ir kiti tropiniai motyvai pradėjo plisti ne tik kine, televizijoje, teatre ir mene, bet ir viešbučių, restoranų bei kavinių interjeruose, o taip pat ir maiste, neaplenkiant ir kokteilių.
Tiki kokteilių pagrindas – romas, kuris tuo metu labai išplito ne tik dėl savo egzotiškos kilmės, bet ir dėl to, jog buvo pigus. Labai svarbi buvo ir jo skonių įvairovė, kuri leido eksperimentuoti – tamsus, šviesus, maišytas, brandintas, demerara, agricole, su prieskoniais, kokosinis, ananasinis ir visoks kitoks, atkeliavęs ir Barbadoso, Jamaikos, Kubos, Martinikos ir kitų to regiono šalių. Kokteiliuose taip pat buvo labai populiaru maišyti skirtingus romus. Netgi buvo toks vyraujantis posakis: „Ko nepadaro vienas romas, padarys du ir daugiau“. Kiti populiarūs Tiki kokteilių ingredientai buvo (ir yra) apelsinų likeris, kokosų kremas, migdolų (orgeat) sirupas, žaliųjų citrinų ir, aišku, įvairių vaisių sultys – pirmiausiai, ananasų, bet taip pat apelsinų, greipfrutų, gvajavų ir kt.
"Mai Tai" – Tiki kokteilių klasika
Jei reiktų pradėti nuo klasikų klasikos, tai pradėčiau nuo „Mai Tai“. Tai vienas iš fundamentaliųjų Tiki kokteilių, sukurtų 5 deš. JAV kultiniame to meto Tiki restorane „Trader Vic‘s“. Kokteilio pavadinimas Taičio kalba reiškia „pats geriausias“. Gerai paanalizavus receptą, galima drąsiai teigti, jog čia yra romo Margarita, nes jo pagrindą sudaro Pietų Amerikos šalims būdingi ingredientai – žaliųjų citrinų sultys, cukraus sirupas, apelsinų likeris ir stiprus alkoholis (romas), bet, aišku, Margaritos atveju tai būtų tekila. Dar į „Mai Tai“ maišomas ir migdolų sirupas, kuris yra vienas iš esminių Tiki kokteilių ingredientų. Kadangi recepto kompozicija yra ganėtinai primityvi, tai pirmu smuiku čia griežia romas. Knygoje „Smuggler‘s Cove“ šiam kokteiliui yra dedikuoti net keli puslapiai, kur bandoma iš(si)aiškinti, koks tai turėtų būti romas. Faktas, kad romas, kuris buvo originaliai naudojamas šiame recepte, jau nebegaminamas. Jis pradėjo išeidinėti iš rinkos dar tuo metu, kai „Mai Tai“ kokteilis buvo „ant bangos“, o jo kūrėjas jau tada pradėjo ieškoti kitų alternatyvų. Tiesa, keli buteliai originalaus romo dar buvo užsilikę, bet nesėkmingai baigė savo dienas amerikietiškuose baruose, kur greičiausiai buvo maišomi su kola. Tačiau vienas romo butelis atsidūrė aukcione ir buvo parduotas už daugiau nei 40 000 dolerių, o kitą 2008 m. įsigijo vienas iš Dublino barų, kuris, siūlė savo klientams originalaus recepto “Mai Tai” kokteilius po daugiau nei 1000 eurų. Knygoje, remiantis detaliai aprašyta istorija, pateikiamos rekomendacijos dėl naudotino romo, kad kokteilis kuo labiau primintų originalų receptą. Tačiau pabaigoje (ironiškai) siūloma visko taip nesureikšminti ir eksperimentuoti bei atrasti savo Mai Tai romą, kuris jums yra skaniausias. Taip pat, kad išgaut originalų skonį, siūloma eksperimentuoti ir su romų mišiniais, pvz., romo bazę formuoti iš dviejų dalių (30+30 ml), naudojat tamsųjį jamaikietišką romą ir brandintą Kubos arba Martinikos romą.
Aš šį kartą naudojau brandintą, bet šviesų (šiek tiek gelsvą) Barbadoso romą, kuris yra įdomaus, išraiškingo ir kiek specifinio skonio, bet esu dariusi ir su tamsiu romu bei romų mišiniu. Visais atvejais, „Mai Tai“ gaudavosi puikiai, nes jis išties yra pats geriausias!

„Mai Tai“ („Pats geriausias“)
60 (arba 30+30) ml romo (tamsaus, brandinto, su prieskoniais, ananasų, Demeraros ar kt.)
15 ml apelsinų likerio
22 ml žaliųjų citrinų sulčių
15 ml rudojo cukraus sirupo
7 ml migdolų sirupo (orgeat)
Suplakiau visus ingredientus su ledu, nukošiau į žemą taurę su ledu. Puošiau mėtos šakele, įsmeigdama ją į žaliosios citrinos puselę. Papuošimo esmė – vandenyne plūduriuojanti egzotinė sala, kurioje gausu tropinės žalumos.


"Nublokštas" – modernus Tiki kokteilis
Kažkada dariau romo kokteilių vakarėlį, kuriam atrinkau 7 romo kokteilius, o po to iš tų septynių rinkome vieną, kuris visų ragavusių nuomone buvo geriausias. „Vakaro vinies“ titulą tada gavo kokteilis pavadinimu „Nublokštas“ („Castaway“). Atrodo, nieko ypatingo – tik trys paprasti ingredientai – romas, kavos likeris ir ananasų sultys, bet, kaip mėgstu sakyti aš, genialumas slypi paprastume, o šita trijulė yra tiesiog tobulas derinys. Receptą 9 deš. sukūrė vienas iš žinomiausių Tiki kokteilių tyrinėtojų-miksologų Jeff Beachbum Berry. Šis kokteilis gimė iš paprasčiausio Tiki „shot‘o“ arba taurelės, kuri vadinosi „Jamaikietiškos dulkės“ („The Jamaican Dust“), o joje buvo sloksniuojami šie trys ingrediantai. „Aukštos stiklinės“ tipo kokteilis atsirado, panašu, kad atsitiktinai, tiesiog padidinus visų šių ingredientų proporcijas.

„Nublokštas“ („Castaway“)
45 ml tamsaus arba brandinto romo
22 ml kavos likerio
90 ml ananasų sulčių
Suplakiau visus ingredientus su ledu ir nukošiau į aukštą Tiki taurę su daug smulkinto ledo. Puošiau ananaso skiltele ir kokteiline vyšnia.


P. S. Norėčiau nusiblokšti į Havajus ar kur nors kitur ten toli toli...
Žinių sėmiausi ir receptus radau čia:
Castaway Cocktail Recipe. Cocktail Party.
https://cocktailpartyapp.com/drinks/castaway
Cate, Martin ir Cate, Rebecca. Smuggler‘s Cove. 2016.
https://www.smugglerscovesf.com/store/smugglers-cove-exotic-cocktails-rum-and-the-cult-of-tiki-signed
Frodelicious. Imbibing Mr. Boston: Castaway Cocktail. GoodSpiritsNews.com
https://goodspiritsnews.wordpress.com/2017/01/04/imbibing-mr-boston-castaway-cocktail
Mai Tai Cocktail Recipe. Cocktail Party.
https://cocktailpartyapp.com/drinks/mai-tai/
Martins, Kim. Hei Tiki. World History Encyclopedia.
https://www.worldhistory.org/article/1659/hei-tiki/