Kiek kainuoja “Aperol Spritz”?
Kadangi jau sulaukėme vasaros, tai laikas pašnekėti apie "Aperol Spritz" - vieną populiariausių vasaros kokteilių 😏 Kažkada mano dėmesį patraukė tokia diskusija "Facebooke", kurią inicijavo Mahila, uždavusi klausimą savo sekėjams:
O klausykit, čia bekeliaujant toks klausimas iškilo, yra tokia šalis pasaulyje, na ar bent Europoje*, kur Aperol Spritz kainuoja brangiau negu Lietuvoj?
*Atmetus skandinavus, nors jau nebenustebčiau, jei ir ten pigiau.
Iš tikrųjų tai klausimas labai geras, nes Lietuvoje „Aperol Spritz“ yra labai populiarus ir ganėtinai brangus. Pagal tai kaip žmonės dalijosi savo pastebėjimais, galima suprasti, kad visiems jau teko jo ragauti, o jei ir neteko, tai, matyt, kad vis vien teks. Gal išties esame Pabaltijo italai?.. 😎
Kaip žinia, viena tokio gėrimo taurė Lietuvoje dažniausiai kainuoja 7-8 eur, bet gali siekti ir 9 eur. O sprendžiant iš komentarų, pigiausiai toks spritziukas kainuoja Italijoj, nes kažkas Venecijoje mokėjo ~2 eur, kiti Milane ~4 eur. Beje, toj pačioj Italijoj (tik Kapryje) už jį galima pakloti ir 20 eur. Tarp brangiausių buvo minima populiari tarp turistų Mykonos sala Graikijoje su 17-25 eur už taurę (aišku, priklausomai nuo vietos), o taip pat ir centrinis Niujorkas (Madison alėja), kur jo kaina viršija 20 eur.
Europoje egzistuojančius kainų skirtumus, pirmiausiai, galima paaiškinti lokacija ir jos populiarumu. Neatsitiktinai, šis spritzas pigiausiai kainuoja Italijoje, nes Italija yra jo, o taip pat ir daugelio kitų aperityvų, tėvynė. Aperolis yra vietinis produktas, kuris ten, o galbūt ir aplinkinėse valstybėse, kainuoja pigiau. Žinoma, populiariose ir brangiose turistinėse vietose, kaip Kapris ar Mykonos, jis kainuos brangiau, ypač jei kalbama apie prabangius viešbučius ar restoranus. Pavyzdžiui, čia vietoj paprasto putojančio vyno gali būti pilamas koks nors išskirtinis putojantis vynas ar šampanas, kurie stipriai kilsteli kokteilio kainą.
Putojantį Aperolį labai lengva pasigaminti namuose, nes receptas yra labai paprastas - kokteilio nereikia nei plakti, nei kažkaip ypatingai puošti, o tiesiog paruošti taurėje su ledu. Kokteilio sudėtį išduoda pavadinimas, kuris sako, kad pagrindinis ingredientas yra "Aperolis" - t. y. konkrečios rūšies kartusis citrusinis aperityvas (beje, saldžiausio iš visų kitų aperityvų). Pavadinimas taip pat nurodo, jog tai yra spritzas arba gėrimas su burbuliukais, kuris yra maišomas su putojančiu vynu arba šampanu. Žinoma, galima naudoti ir kokį nors kitą aperityvą, kaip jau ir buvo pastebėta diskusijoje, jog kai kurie barai, norėdami sutaupyti, pila panašius, bet pigesnius jo pakaitalus. Tačiau, mano manymu, tokį gėrimą vadinti “Aperol Spritz” būtų nesąžininga.
„Aperol Spritz“
90 ml putojančio vyno
30 ml Aperolio
30 ml gazuoto vandens
Kokteilis ruošiamas didesnėje vyno taurėje su ledukais. Pirmiausiai reikia įpilti putojančio vyno, tada Aperolio, ir galiausiai - gazuoto vandens. Viską švelniai sumaišyti ir puošti apelsino skiltele.
Šnekant apie kokteilio kainą "namų baro sąlygomis", tai Lietuvoje 1 l Aperolio kainuoja 15-18 eur (priklausomai nuo parduotuvės), o padorų putojantį vyną galima nusipirkti už 8-10 eur. Dar kokteiliui reiks šiek tiek ledo, gazuoto vandens ir apelsino skiltelės papuošimui, bet galime sakyti, jog jie kainuoja centus ir kainos per daug nenulemia. Taigi, nesunku paskaičiuoti, kad šitą kokteilį pasigaminus namie, jo savikaina bus ~1,5-2 eur, kurios didžiąją dalį sudarys pasirinkto putojančio vyno kaina.
Nežinau, ar išties galima sakyti, kad “Aperol spritz” pas mus baruose yra brangus, nes paskutiniu metu, atrodo, kad ir šiaip viskas pas mus darosi labai brangu. Labai geras ir priverčiantis nusišypsoti buvo vieno Mahilos sekėjo komentaras:
Su Aperoliais yra kaip su deimantais. Nors pasaulyje abiejų yra tiek, kad kiekvienam planetos žmogui išeitų po taurę, marketingistai sukūrė haipą, todėl dabar špriciukas, kaip ir žiedas su akmeniu, turi kainuoti tris bachūro algas.
Bet apie tą haipą… Pirmą kartą Aperolį pastebėjau prieš daugiau nei 4 metus atostogų Graikijoje metu. Buvome apsistoję istoriniame Nafplio miestelyje, Peloponese, kuris būdamas ne taip jau toli nuo Atėnų, sutraukia daug žmonių - ne tik turistų, bet ir vietinių graikų.
Vakare, kai sutemsta ir karštis nuslopsta, būriai žmonių išlenda iš savo patogių kondicionuojamų viešbučio kambarių į centrines gatves ir nusėda jaukių gatvelių tavernose ir baruose. Čia aš pastebėjau, kad prieš pat prasidedant šurmuliui barai ruošiasi, o kai kuriuose iš jų buvo išnešami dideli ryškiai raudono aperolio buteliai, kuriuos padavėjai sustatydavo ant priekyje esančių staliukų. Anie, kaip kokios antikinės statulėlės, stovėdavo ramūs, dideli ir ryškūs bei žiūrėdavo į praeinančią minią, o jų nepastebėti buvo misija neįmanoma. Ant stalo stovėdavo ir kortelė su keliais aperolio kokteilių pasiūlymais, dažniausiai pigesniais nei kiti baro kokteiliai. Tuo metu mane šiek tiek nustebino tokia, galima sakyti, gan agresyvi, rinkodara, bet panašu, kad jos dėka haipas įvyko.
Tačiau ne visur reikia milžiniškų butelių ant stalų, nes Italijoje, šis gėrimas seniausiai yra labai populiarus, o dėl savo ryškios spalvos šio kokteilio neįmanoma nepastebėti. Užtenka pamatyti pilną ledo raudono gėrimo taurę karštą vasaros dieną ir, padavėjui priėjus, pirma mintis bus, kad norėčiau to gėrimo, kurį kaimynai gurkšnoja prie gretimo staliuko.
Nežinau, ar Lietuvoje buvo kokių bandymų reklamuoti šį produktą, bet tikėtina, kad čia suveikė tendencijos iš kitur, nes grįžę iš atostogų vis dar norėjome gyventi atostogomis, todėl ieškojome šio gėrimo barų meniu ar pradėjome jį maišyti namuose. O dabar tenka gyventi su šitos mados pasekmėmis 😉
P. S. Mane Lietuvoje glumina ne tiek "Aperol Spritz" kaina, bet tai, kokie neįdomūs ir nuspėjami tampame, norėdami vis tų pačių dalykų. Gal jau pats laikas būtų paieškoti įdomesnių ir skanesnių spritzų receptų?..
Diskusiją šia tema užmačiau čia:
Mahila. Facebook. https://www.facebook.com/Mahilablog/posts/387530222735319
Receptą radau čia:
Aperol Spritz / Aperitivo Spritz. Difford’s Guide. https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/2908/aperol-spritz-aperitivo-spritz