Karas ir kokteiliai mažai ką turi bendro, nebent persikvalifikuočiau gaminti Molotovo kokteilius 🤷♀️ Tačiau akivaizdu, kad pastarųjų įvykių fone nublanko viskas (ne tik kokteiliai). O kol Ukraina vis dar laikosi ir kovoja, neprarandam optimizmo ir mes – toliau sekam naujienas fronte, užjaučiam, aukojam pinigus ir ruošiamės balsuoti už juos Eurovizijoje, nes visoks palaikymas yra svarbus.
Nežinau, ar tai buvo muzika, ar kultūra, ar Eurovizija, o gal viskas kartu, bet kažkas privertė vėl pradėti galvoti apie miksologiją. Susimąsčiau, koks kokteilis galėtų perteikti visas šitas mintis apie karą, viltį ir palaikymą? Ir prisipažinsiu, ilgai galvoti neteko, nes iškart prisiminiau „Aviaciją“ – ne tik dėl jo pavadinimo ar dėl to, jog tai vienas geriausių klasikinių džino kokteilių, bet ir dėl savo vizualinės išvaizdos, tiksliau spalvų derinio, kur vaiskiai mėlynas gėrimas yra papuošiamas ryškiai geltonu citrinos žievelės akcentu. Kitaip sakant, Blue/Yellow for Ukraine.
„Aviacija“ – tai 20 a. pr. kokteilis, kuris savo pavadinimą gavo dėl gražios mėlynos spalvos. Ir, pasirodo, ne dėl to, jog lėktuvai skraido danguje, o dangus yra mėlynas kaip spėjau aš 🙂 Bet dėl to, jog mėlynai yra dažomas kuras, kuris yra pilamas į kai kurio modelio lėktuvus.

Tai išties ypatingas kokteilis, nes paprastas džino rūgštūsis (gin sour) transformuojasi į kažką neįprasto ir įdomaus dėka dviejų išskirtinių likerių – Maraschino ir Crème de Violette. Tiesa, su šitais dviem mažuliais reikia labai atsargiai, nes jie linkę dominuoti gėrime ir labai lengvai nustelbia visus kitus skonius. Maraschino yra Maraska rūšies vyšnių likeris, bet skirtingai nuo įprastų saldžių, tamsiai raudonų ir lipnių vyšnių likerių, jis (nors ir būdamas saldus), yra bespalvis, sausas, stiprus ir išraiškingo skonio distiliatas. Paprastai kokteiliams jo reikia labai nedaug, todėl nusipirktas butelis ilgai užsigulės bare, nes jo padauginus, kokteilių skonis gali priminti plastmasę. Panašiai ir su Crème de Violette likeriu, kuris yra daromas iš našlaičių žiedų, todėl yra mėlynas ir turi labai ryškų gėlių skonį. Vėlgi, šiek tiek per daug Crème de Violette – ir toks jausmas, jog geri pigų parfumuotą vandenį. Dėl to neatsitiktinai „Aviacijai“ šių likerių reikia tik po 8 ml!
Beje, aš bare neužsisakinėčiau „Aviacijos“, nes dažniausiai jis daromas pagal klasikinį receptą dėl kurio, mano nuomone, kokteilis pasidaro per sausas ir per rūgštus (nedarau klasikinio ir namie). Pamėgau jį tik išbandžiusi alternatyvų receptą, kurį radau Instagrame pas Zach M iš allequalparts. Dėmesį pirmiausiai patraukė tai, jog Zach M rašo:
„🛩️Aviation. The worst "classic cocktail." Fight me... Unless you are making a Last Word, nobody has any business putting more than 1/4 oz of Luxardo Maraschino into a cocktail.* Combine too much Maraschino (a delicious but very strong flavor) with too much bright and floral like CdV and you get an odd and bad tasting drink. (...) Once again, a bunch of us overlooked the terrible taste because it was purple. Or blue. It doesn't matter. It's bad.“
Po šitais žodžiais belieka tik pridurti Amen. Manau, kad buvo pasakyta labai taikliai ir teisingai, nieko negražinant ir neidealizuojant. Ir dar – tai labai gerai atkartojo mano mintis, nes šito kokteilio ir liaupsių jam aš tuo metu nesupratau (panašu, kad ne aš viena). Taigi, aš išbandžiau Zach M pasiūlytą receptą, kur jis sako, kad labai stengėsi pakeisti proporcijas tam, kad gėrimas būtų "at least somewhat palatable". Ir nors autorius išlieka skeptiškas šio kokteilio atžvilgiu ir prie savo recepto palieka prierašą "it doesn't matter this drink is garbage... But here ya go", aš likau maloniai nustebinta 🤩 Nuo to laiko „Aviacija“ neabejotinai pateko į mano mėgstamiausių kokteilių sąrašą:
„Aviacija“ („Aviation“)
45 ml džino
24 ml citrinų sulčių
8 ml maraschino
8 ml crème de violette
8 ml cukraus sirupo
Suplakiau visus ingredientus su ledu, nukošiau į atšaldytą kokteilio taurę. Puošiau citrinos žievele.

Galime sakyti, jog be aviatorių kare ne mažiau svarbu yra ir pėstininkai bei jūrų desantininkai. Nedaug yra kokteilių, kurie turi teminius pavadinimus karo tema, bet šitas kaip tik toks – vadinasi „Armija ir jūrų laivynas“. Manoma, kad pavadinimo kilmė susijusi su prestižiniu karininkų klubu Vašingtone, JAV, kuris ir vadinosi “Army & Navy” ir veikė nuo 19 a. pab. Dar kiti jį sieja su ilgamete sporto rungtynių tradicija tarp kareivių ir jūrų pėstininkų (Army-Navy game).
Receptas ganėtinai senas ir pirmą kartą užfiksuotas 1948 m. D. Embury knygoje “The Fine Art of Mixing Drinks”. Įdomu pastebėti, jog autorius prieš tai buvusį klasikinį receptą su 2:1:1 proporcija vadina “horrible” ir pasiūlo patobulintą variantą, kuris yra 8 dalys džino, 2 dalys citrinų sulčių ir 1 dalis cukraus sirupo. Juokinga tai, kad aš dabar bandau įsivaizduoti kokteilį su 80 ml džino, 20 ml citrinos sulčių ir 10 ml cukraus sirupo ir aiškiai suvokiu, kad tai būtų labai „horrible“ 😊 Tą suvokė ir šiuolaikiniai miksologai, kurie grįžo prie senos proporcijos, tuo pačiu pridėdami ir savo naujus patobulinimus, ir taip sukurdami tikrai skanų kokteilį.

Vėlgi, kokteilio pagrindas yra senas geras džino rūgštusis, kur cukraus sirupą keičia migdolų sirupas (orgeat), ir dar pridedama biterių. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad beveik visi receptai, kurių sudėtyje yra migdolų sirupas, būna labai geri. Dažniausiai tai būna Tiki stiliaus kokteiliai, maišomi su romu, bet, pasirodo, kad orgeat‘as labai gražiai „susižaidžia“ ir su džinu. O biteriai irgi labai svarbus ingredientas, nes jie kaip kokie burtai – tik keli lašai ir kokteilis iškart pasikeičia.
Pats receptas pakankamai paprastas, bet kad labai neatsibostų, tai galima paeksperimentuoti su biteriais ir vietoj įprastų Angosturos biterių panaudoti citrinų, persikų arba net šokoladinių biterių. Kiek labiau nei Difford‘o pasiūlytas „Armija ir jūrų laivynas“ receptas, kuris yra labiau orientuotas į džiną (t. y. stipresnis), man patiko „Cocktail Party“ versija, kuriame yra daugiau citrinų sulčių ir migdolų sirupo:
„Armija ir jūrų laivynas“ („Army & Navy“)
60 ml džino
30 ml citrinų sulčių
22 ml migdolų sirupo (Orgeat)
Šlakelis biterių (galima Angosturos arba citrinų, arba persikų, arba šokolado biterių)
Suplakiau visus ingredientus su ledu, nukošiau į atšaldytą kokteilio taurę. Puošiau citrinos žievele ir/ar smulkiai tarkuotu muskato riešutu.

P. S. Slava Ukraini!
Žinių sėmiausi ir receptus radau čia:
allequalparts. Instagram.
https://www.instagram.com/p/CN5J8nRrerY/
Army & Navy Cocktail Recipe. Cocktail Party.
https://cocktailpartyapp.com/drinks/army-navy/
Army & Navy. Liquor.com.
https://www.liquor.com/army-navy-cocktail-recipe-5225039
Difford, Simon. Aviation Cocktail. Difford’s Guide. https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/455/cocktails/aviation-cocktail