Jau nuo lapkričio pradėjau svajoti apie Kalėdinį kokteilių meniu ir sugalvojau, kad tema galėtų būti MIGDOLAI. Kodėl migdolai? Nežinau, bet, kaip ir imbieras, jie dažnai naudojami visokiuose Kalėdiniuose kepiniuose ir saldėsiuose, tai pagalvojau, kad turėtų puikiai derėti ir šventiniuose kokteiliuose. Kalėdiniam meniu atrinkau ir išbandžiau tris kokteilius, kuriuos vienija tai, kad juose vienas iš ingredientų yra amaretas (amaretto) - migdolinio skonio itališkas likeris. Įdomus faktas man pasirodė tai, kad amaretas, nors skoniu ir primena migdolus, bet dažniausiais nieko bendro su jais neturi, nes populiariausia jį gaminti yra iš abrikosų kauliukų branduolių, kurie ir suteikia migdolinį skonį.
Kokteilis "Skrudintas migdolas" ("Toasted Almond") yra vienas iš mėgstamiausių mano desertų skystame formate. Vadinu desertu, nes jis toks yra - kreminis saldus (bet ne per saldus!), kuris daromas su grietinėle. Galima sakyti, gaunasi tokie kaip ir ledai suaugusiems😋 Man dar labai patinka, kad šitas kokteilis nėra stiprus, nes grietinėlė maišoma su dviem, kavos ir amareto, likeriais - taigi, nėra jokio stipraus alkoholio. Migdolu jis vadinamas dėl amareto, o kavos likeris suteikia tokį tarsi skrudintą poskonį. Dar nebuvo nei vieno žmogaus, kuris paragavęs pasakytų šitam kokteiliui ne. Visi, kuriems jį plakiau, sakė, kad labai labai skanus.
„Skrudintas migdolas“ („Toasted Almond“)
45 ml amaretto
45 ml kavos likerio
30 ml grietinėlės
Suplakiau viską su ledu ir nukošiau į žemą taurę su ledukais. Puošiau anyžiaus žvaigždele ir šiek tiek smulkiai tarkuoto muskato riešuto ant viršaus.



Kadangi internete galima rasti ne vieną kokteilį, kuris vadinasi "Skrudintas migdolas", tai man pasidarė įdomu juos palyginti. Receptai pagrinde skyrėsi savo likerių proporcijomis ir tuom, kad kartais jis buvo ruošiamas žemoje taurėje su ledukais, o kartais kokteilinėje taurėje be ledukų. Kai kuriose versijose koteilis taip pat buvo maišomas su degtine, kas, tokiu atveju, jį suartina su kitu kur kas geriau žinomu kokteiliu "Baltasis rusas" ("White Russian"), kurio ingredientai yra panašūs: grietinėlė, kavos likeris ir degtinė. Esminis skirtumas yra tas, kad "pas rusą" nėra amareto, o "migdolas" nebūtų migdolu be amareto likerio. Tačiau, man pasidarė įdomu išbandyti kiek kitokį "Skrudinto migdolo" variantą - t. y. su degtine ir kokteilio taurėje. Šitas variantas, kartais turi kitą pavadinimą "Roasted Almond" ar net "Burnt Almond", kuris sufleruoja, jog kokteilis bus intensyvesnis. Kadangi Difford'o enciklopedijoje, iš kurios ir ėmiau receptą, pavadinimas yra toks pats, tai aš jo nepervadinau, tik šiek tiek pataisiau 🙂
„Labiau paskrudintas migdolas“
20 ml degtinės
25 ml amaretto
20 ml kavos likerio
40 ml grietinėlės
Suplakiau viską su ledu ir nukošiau į atšaldytą martini taurę. Puošiau kakavos pudra ir smulkiai tarkuotu muskato riešutu.


Ir dar vienas, kiek netikėtas, bet žiauriai geras derinys, yra tekila ir migdolai arba "Migdolo brolis" ("Almond Brother"), kuris yra pavadintas 70-ųjų roko grupės garbei, nes "Almond Brother" yra kaip ir tiesioginė aliuzija į "The Allman Brothers Band". Kadangi tai ne mano laikų muzika, tai man jokios tokios aliuzijos nebuvo 🤔 Bet jei pavadinime yra žodis "migdolai", tai aš būtinai turėjau šitą dalyką išbandyti 😊 Skirtingai nuo daugelio receptų, kokteilis prašo visko po truputį - ir amareto, ir abrikosų likerio, ir migdolų, ir netgi klevų sirupų. Atrodytų, kam to reikia, bet pasirodo, kad reikia, nes viskas labai skaniai susimaišo.
„Migdolo brolis“ („Almond Brother“)
45 ml tekilos (blanco arba reposado)
7 ml amareto
7 ml abrikosų likerio
7 ml migdolų sirupo (orgeat)
7 ml klevų sirupo
22 ml žaliųjų citrinų sulčių
Suplakiau visus ingredientus su ledu, nukošiau į atšaldytą kokteilio taurę. Kokteilio kūrėjas sako, jog puošti nereikia, bet aš puošiau rozmarino šakele, nes Kalėdos!


P. S. Po šito kokteilio tiesiog negalėjau nepaklausyti "The Allman Brothers Band" 😁
Žinių sėmiausi ir receptus radau čia:
Almond Brother Cocktail Recipe. Cocktail Party. https://cocktailpartyapp.com/drinks/almond-brother/
Difford, Simon. Toasted Almond. Difford’s Guide. https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/1963/toasted-almond
Graham, Collen. Toasted Almond Cocktail. The Spruce Eats. https://www.thespruceeats.com/roasted-almond-roasted-toasted-almond-cocktails-759835
Toasted Almond Cocktail Recipe. Cocktail Party. https://cocktailpartyapp.com/drinks/toasted-almond/