Supypsi WhatsApp‘as: „Žėk, tris lengvus kokteilius su viskiu“, – rašo man Mindė. Pirma mano mintis buvo „Senamadiškas“ („Old fashioned“), nes tai paprasčiausias klasikinis variantas tiems, kas tikrai mėgsta viskį. Bet kadangi man pačiai patinka silpnesni kokteliai, tai labiau siūliau kokteilius iš „rūgštučių“ („sours“) kategorijos, o taip pat ir iš collinsų arba highballsų, kuriuos būtų lengva paruošti stiklinėje. Šitų yra išties nemažai, ir, nors jų pavadinimai ir skiriasi, tačiau jų sudėties panašumas gali kiek gluminti... Kadangi mintyse negalėjau apsispręsti, kurie iš daugybės variantų yra geriausi, o savo padrikas mintis paskubom taipinau Mindei, tai mano žinutės darėsi nerišlios, ir gavosi taip, kad Mindė jau turėjo mažiausiai šešis variantus, nors prašė tik trijų! Galų gale šiaip ne taip pavyko išgryninti tuos tris receptus, nujaučiant jog Mindės „super dėkui“, greičiausiai, atėjo kartu su palengvėjimo atodūsiu 😊
Po kiek laiko, prisiminus mūsų susirašinėjimą, man atėjo suvokimas, jog reiktų geriau susisteminti šitą naudingą informaciją ir dedikuoti įrašą Mindei, kuris tada ir uždavė šį aktualų klausimą, o nuo šiol visada galės rasti atsakymą (jei klausimas jam vis dar aktualus 😊). Čia nusprendžiau atrinkti kelis neįmantrius, bet tuo pačiu ir tarpusavyje skirtingus, viskio arba burbono kokteilius, kurie man patinka, ir kuriuos, tikiu, Mindė mielai pasidarytų bet kokia proga. Receptų esmė – kokteiliai, kuriems nereikia jokių special ingredientų ar likerių, kurie po to užsigulėtų spintelėje.
Turėčiau pridurti, jog kai kurie iš mano aprašytų kokteilių buvo pratestuoti ir teigiamai įvertinti paties Mindės. Deja, ne visi, nes, pasirodo, tai, ką aš laikiau paprastu ingredientu, kai kuriose šalyse (pvz. Ispanijoje) buvo sunkiai gaunamas produktas. Taip mums nutiko su klevų sirupu, kurio ieškodami išnaršėme visų artimiausių parduotuvių lentynas. Mindė buvo dar atkaklesnis ir nusprendė klausinėti pardavėjų, kurios, išgirdę klausimą, atrodydavo nustebę ir tik purtydavo galvą: „No! No! Señor!“. Taip supratom, kad Ispanijoj gauti klevų sirupo yra bergždžias reikalas...
O skanusis kokteilis, kuriam to klevų sirupo reikėjo, vadinasi „Apple Sauced“. Man, kaip angliško žargono nežinančiam žmogui, pavadinimas atrodė tarsi tiesioginė užuomina į kokteilį, kuris yra pagardintas obuoliu. Samprotavau, kad, jei burbonas būtų patiekalas, tai jis būtų patiektas išmirkytas obuolių padaže arba „apple sauced“ („obuoliu padažuotas“) – kas, beje, labai gerai perteikia pagrindinę kokteilio idėją. Tačiau, neformaliai šnekant, kaip recepto autorius ir įspėja: „Let's hope you don't get sauced on this bourbon cocktail“ (t. y. „Tikėkimės, nenusitašysit su tuo burbonu“). Ta proga praplėčiau savo anglų kalbos žinias su „Urban Dictionary“:
„Sauced“ meaning:
1. Really really extremely intoxicated
2. To be intoxicated to the point were all you can say is "I'm sauced"
Friend: "Hey Trevor are you ok?"
Trevor: "I..I..I'm sauced"
Tačiau ne veltui kokteilio pavadinimas įspėja, jog jis yra ant tiek geras, kad norėsis pakartoti, o tada jau gali atstitikti kaip tam vargšui įsivaizduojamam Trevorui... Klevų sirupo ir viskio derinys yra klasika, o, įpylus obuolių sidro ir pabarsčius cinamonu, gaunasi tikra bomba – toks obuolinio burbono pyragas skystame formate! Mano siūlomas kokteilio pavadinimo vertimas – improvizacinis 😊
„Obuoliu nusitašęs“ („Apple Sauced“)
60 ml viskio arba burbono
22 ml citrinų sulčių
22 ml klevų sirupo
60 ml obuolių sidro (galima ir nealkoholinio)
Suplakiau viską, išskyrus sidrą, su ledu ir nukošiau į aukštą stiklinę su ledo kubeliais. Ant viršaus pyliau obuolių sidro ir barsčiau cinamonu. Puošiau obuolio skiltele bei cinamono lazdele.


Kitas (turbūt paprasčiausias) būdas padaryti iš viskio kokteilį – tai suplakti jį su citrinų sultimis ir cukraus sirupu (lygiomis dalimis). „Viskio rūgštusis“ („Whiskey sour“), kaip ir visi kiti rūgštučiai, nėra jau toks rūgštus, bet puikiai subalansuotas saldžiarūgštis kokteilis. Kokteilis yra seniukas, atkeliavęs iš 19 a., kaip tas nemirtingasis Duncan'as MacLeod'as, nesenstantis ir vis dar gyvenantis tarp mūsų 😊 O šnekant apie kalniečius ir Škotiją, tai aš privengčiau gero škotiško, sodraus skonio viskio, kuris, mano nuomone, šitam paprastam kokteiliui yra per daug išraiškingas. Sakyčiau, jog „Whiskey Sour“ skaniausiai maišosi su burbonu arba airišku viskiu. Ir dar, man pasirodė, kad, jį gurkšnojant, ką nors grilinti yra tiesiog būtina!
„Viskio rūgštusis“ („Whiskey Sour“)
60 ml viskio arba burbono
22 ml citrinų sulčių
22 ml cukraus sirupo
Pasiruošiau žemą stiklinę su ledo kubeliais. Tada suplakiau visus tris ingredientus su ledu ir nukošiau į stiklinę. Puošiau apelsino griežinėliu ir kokteilinėmis vyšniomis.


Beje, pastebėjau, kad baruose (ne tik Lietuvoje) užsisakius „Viskio rūgštųjį“, dažnai jį padaro su plaktu kiaušinio baltymu ir patiekia kokteilio taurėje. Ir nors tai ir įprasta, bet tai nėra visiškai teisinga todėl, kad tokiu atveju kokteilį teisingiau būtų vadinti „Bostono rūgštusis“ („Boston Sour“). Tačiau kai kurie (ypač kultūriniai) dalykai plinta taip, kaip jiems patinka, ir nieko čia nepadarysi...

Galiausiai, kai nebesinori nieko plakti, galima pasidaryti „Arklio kaklą“(„Horse‘s Neck“), kur viskis yra maišomas stiklinėje su imbieriniu limonadu (ginger beer ir ginger ale). Beje, tai, kas vadinama „ginger ale“, tradiciškai yra kiek saldesnio skonio imbierinis limonadas, o „ginger beer“ – ryškesnio imbiero skonio limonadas, bet šie skirtumai labai subtilūs ir aš labiau esu linkusi rinktis pagal patinkantį gamintoją.
Man „Arklio kaklas“ patinka dėl dviejų dalykų – tai ilgos citrinos žievelės ir kelių šlakelių biterių. Kas dėl biterių, tai, kaip taisyklė, viskas yra geriau su biteriais nei be jų. O dėl citrinos žievelės – tai man tiesiog gražu, nes pagal tai ir kokteilio pavadinimas. Sakoma, kad ta žievelė primena arklį, kuris ištiesęs kaklą žiūri per arklidės durelių viršų (šiuo atveju – stiklinės kraštą). Tiesą sakant, pagal tai kaip ta citrinos žievelė man išsirangė stiklinėje, ji man labiau priminė gyvatę… Bet, jei kažkas žvaigždėse sugebėjo įžvelgti jaučius ir ožiaragius, tai gal ir čia nereiktų ginčyti lakios mūsų protėvių vaizduotės 😊

„Arklio kaklas“ („Horse‘s Neck“)
60 ml viskio arba burbono
3 lašai Angosturos biterių
120 ml imbierinio limonado
Visos citrinos žievelė
Pradėjau nuo citrinos žievelės, nulupdama kiek galima ilgesnę juostelę ir įvyniodama ją į aukštą kokteilio stiklinę, prispaudžiant ją ledo kubeliais, o žievelės galiuką atsargiai iškišau pro stiklinės kraštą. Tada kokteilį „stačiau“ stiklinėje – pirmiausiai, pyliau viskį, įlašinau biterių ir galiausiai užpyliau imbieriniu limonadu. Švelniai, nesudarkydama "arklio", pamaišiau visus ingredientus stiklinėje. Kokteilį dar papuošiau cukruoto imbiero gabaliuku.
Beje, Mindė išgirdęs apie visa šitą “meną” su citrinos žievele sakė, kad tikrai tiek su ja nesiterlios. Iš tikrųjų tai galima ir nesiterlioti, ypač kai reikia vaišinti ne vieną svečią ir greitai ruošti kokteilius 😁 Tačiau, tokiu atveju, būkim biedni, bet teisingi ir miksuokim kitą kokteilį, kuris vadinasi “Horsefeather” (“Arklio plunksna”):
„Arklio plunksna“ („Horsefeather“)
45 ml viskio arba burbono
4 šlakeliai biterių
120 ml imbierinio limonado
Citrinos skiltelė
Kokteilį reiktų ruošti aukštoje stiklinėje su ledukais, pirmiausiai, įpilant viskio arba burbono, tada biterių ir ant viršaus – imbierinio limonado. Citrinos skiltelė išspaudžiama virš gėrimo ir įmetama kaip papuošimas. Viskas švelniai sumaišoma.
P. S. Po kiek laiko užklausiau Mindės, kaip ten viskas praėjo su tais viskio kokteiliais? Atsakymas buvo žiaurus – pasirodo, ne kažką, nes visi pliumpė alų ir žiūrėjo futbolą. Ir čia negalima ant jų pykt, nes futbolas be alaus – tai kaip cepelinai be padažo 😊
Žinių sėmiausi ir receptus radau čia:
Difford, Simon. Whiskey Sour. Difford’s Guide. https://www.diffordsguide.com/g/1133/sour-cocktails
Horsefeather Cocktail Recipe. Cocktail Party. https://cocktailpartyapp.com/drinks/horsefeather/
Horse’s Neck Cocktail Recipe. Cocktail Party. https://cocktailpartyapp.com/drinks/horses-neck/
Horse's Neck. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Horse's_Neck
Maybee, Ryan. Horsefeather. PUNCH. https://punchdrink.com/recipes/horsefeather/
Spellman, Spencer. 5 Fall Bourbon Cocktail Recipes. Whiskey Tango Globetrot. https://www.whiskeytangoglobetrot.com/blog/5-fall-bourbon-cocktail-recipes
Whiskey Sour Cocktail Recipe. Cocktail Party. https://cocktailpartyapp.com/drinks/whiskey-sour/