Visi mano pirmieji sumaišyti klasikiniai kokteiliai išėjo puikiai, bet kaip supratau vėliau, tai nebuvo atsitiktinumas. Netgi tokie pamatiniai kokteiliai kaip „Šoninė priekaba“ ("Sidecar") yra moderniosios miksologijos rezultatas, t. y. jų proporcijos yra pakoreguotos, prisitaikant prie šiandieninio skonio, kaip jau ir rašiau čia:

Kas bendro tarp motociklų ir kokteilių? Šoninė priekaba!
Man patinka klasika, o dar labiau simbolika, todėl simboliškai norėjau pradėti rašyti ne apie tai, kas dabar yra populiaru, bet būtent apie “Sidecar” („Šoninę priekaba“), nes tai buvo MANO pradžia ir mano pirmasis suplaktas kokteilis. Iš tikrųjų tai nėra atsitiktinumas, kad šitas kokteilis buvo mano…

Kokteilių pasaulyje - amžina evoliucija, bet, kaip pasakytų amžiną atilsį Č. Darwin‘as: „Išlieka ne tie, kurie stipriausi ir protingiausi, bet tie, kurie geriausiai geba prisitaikyti prie pokyčių“. Tikėtina, jog originalioji 20 a. vid. „Šoninė priekaba“ nebūtų tokia populiari, jei ne kažkoks gudruolis, supratęs, kad jau atėjo laikas mažinti konjako bei didinti triple sec proporciją.

"Priekabos" variacijų yra daug ir visų jų man neteko išbandyti, tačiau iš tų, kurias ragavau, man patiko keli receptai, kurie, mano manymu, yra netgi įdomesni nei klasikinis variantas.


Skanų įspūdį paliko „Januarijaus šoninė priekaba“, kur italiūkštis Januarijus ją truputėlį paturbino 😊 Receptas beveik identiškas klasikiniam variantui, tačiau čia papildomai įmaišoma 15 ml limoncello arba citrinų likerio – tokia tad ir yra itališka „priekabos“ variacija. Dėl limoncello kokteilis yra šiek tiek stipresnis už klasikinį, bet sunku pajusti kada įvyksta intoksikacija dėl meistriškai išlaikyto balanso tarp citrinos sulčių rūgštumo ir limoncello saldumo. Vartoti reiktų saikingai (kaip ir viską gyvenime).

„Januarijaus šoninė priekaba“ („Gennaro‘s Sidecar“)

45 ml konjako (arba brendžio)
30 ml triple sec
15 ml limoncello
15 ml citrinų sulčių

Suplakiau visus ingredientus su ledu, nukošiau į atšaldytą kokteilio taurę. Puošiau citrinos žievele. Beje, receptas nenurodo, jog taurės kraštą reiktų puošti cukrumi, bet, vedama „Sidecar“ dvasios, aš puošiau ir manau, kad pasiteisino.

„Januarijaus šoninė priekaba“ („Gennaro‘s Sidecar“)

Dar viena žavinga variacija yra „Vyšnios žiedas“ („Cherry Blossom“), kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo lyg būtų „iš kitos serijos“, nes  skiriasi tiek savo išvaizda, tiek skoniu. Tačiau, paanalizavus receptą, matosi, kad giliai sieloje kokteilis buvo ir bus „Sidecar“! Sakyčiau, toks „priekabos“ ir vyšnių meilės kūdikis:

„Vyšnios žiedas“ („Cherry Blossom“)

30 ml konjako (arba brendžio)
30 ml vyšnių brendžio (arba vyšnių likerio)
15 ml triple sec
15 ml citrinų sulčių

Suplakiau visus ingredientus su ledu, nukošiau į atšaldytą kokteilio taurę.
Aš šitą kokteilį dariau gegužę, tai buvo nuostabu puošti vyšnių žiedais, tačiau jam tiktų bet koks gėlių žiedų papuošimas. Cukruotas taurės kraštas nėra būtinas ir nelabai reikalingas, nes kai kurie vyšnių likeriai ir taip būna labai saldūs. Tokiu atveju, cukruoti tikrai nereikėtų, o skoniui subalansuoti gali tekti panaudoti daugiau citrinos sulčių.

„Vyšnios žiedas“ („Cherry Blossom“)

Galiausiai, kai ieškojau kažko šiuolaikiškesnio, sukurto 21-ame amžiuje, tai buvo „Bistro Sidecar“, kuris skoniu primena jau tik tolimą benudardančios „priekabėlės“ aidą... Recepte pastebimi du reikšmingi patobulinimai. Pirmiausiai, citrinų sultys maišomos su mandarinų arba apelsinų sultimis, – taip gėrimas tampa švelnesnis. Tradicinį "priekabos" ingredientą triple sec keičia dviejų kitų puikiai derančių tarpusavyje likerių (vanilės ir lazdyno riešutų) kombinacija. Riešutai, vanilė, mandarinai... Mmm... Iškart skoniu priminė žiemos šventes 🤗

„Bistro šoninė priekaba“ („Bistro Sidecar“)

45 ml konjako (arba brendžio)
15 ml vanilės likerio
15 ml lazdynų riešutų likerio
15 ml apelsinų sulčių (arba mandarinų sulčių)
7 ml citrinų sulčių

Suplakiau visus tris ingredientus su ledu, nukošiau į atšaldytą ir paruoštą (su cukraus kraštu) kokteilio taurę. Puošiau apelsino (galima ir mandarino) skiltele.

„Bistro šoninė priekaba“ („Bistro Sidecar“)

Beje, originaliame recepte siūloma kokteilį daryti su mandarinų sultimis, bet aš išbandžiau abu variantus ir nepasakyčiau, kad su apelsinų sultimis būtų mažiau skanu.


P. S. Viena iš didžiausių ir žinomiausia kokteilių enciklopedijų „Difford‘s Guide“, įvedus reikšminį žodį „sidecar“, siūlo 21 kokteilį. Bet apie tai gal kitą kartą...


Receptus radau čia:

Gennaro’s Sidecar Cocktail Recipe. Difford’s Guide. https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/3360/gennaros-sidecar

Cherry Blossom. Cocktail Party. https://cocktailpartyapp.com/drinks/cherry-blossom/

Bistro Sidecar. Cocktail Party. https://cocktailpartyapp.com/drinks/bistro-sidecar/