Sakyčiau, kad nuodėmė yra laikyti negronį savo mėgstamiausiu kokteiliu ir nieko apie jį neparašyti. Tai metas šitą neteisybę ištaisyti! Tradicinio negronio receptas yra labai paprastas – reikia visko po trim: džino, Campario ir vermuto. Tačiau yra daug įdomesnių jo variacijų kaip, pavyzdžiui, su kavos, šeivamedžių likeriais, kur receptuose nebesilaikoma trijų lygių dalių taisyklės. Tačiau net ir klasikinis variantas niekad neatsibosta, nes tobulo negronio kokteilio paslaptis labai paprasta – tai geras džinas ir šviežias vermutas.

Negronis nėra skirtas kiekvienam. Jis būtų tikras nesusipratimas tiems kas mėgsta saldžius ir lengvus kokteilius, nes jis yra stiprokas gėrimas, turintis dominuojantį aperityvo kartumą, kuris ne visiems patinka. Negronis yra geriamas lėtai, besimėgaujant, nes, būdamas toks paprastas savo sudėtimi, jis tuo pačiu yra toks neįtikėtinai kompleksinis ir sodrus savo skoniu. Manau, kad negroniui kaip ir jūros gėrybėms reikia tiesiog subręsti. Ir dar pridurčiau kaip dzūkas apie grybus:

„.Ei, negroniai, jūs kokteiliai mano
Kas jūsų nemėgsta, nieko neišmano.“

Legendos apie Negronius

Pagal sudėtį „Negronis“ yra artimas „Americano“ giminaitis. Pastarasis buvo labai populiarus aperityvinis kokteilis 19-20 a. sandūroje, maišomas tik iš vermuto ir Campari, dar įpilant šlakelį gazuoto vandens ir papuošiant citrinos griežinėliu. Negronio atsiradimo istorija iki galo nėra aiški, tik žinoma, jog pavadinimas kilo nuo itališkos pavardės Negroni.

Viena iš legendų teigia, jog „Negronį“ sukūrė grafas Camillo Negroni, kuris, sakoma, paprašė „pastiprinti“ džinu savo pamėgtą ir tuo metu populiarų „Americano“. Dar sakoma, kad grafas šiek tiek gėdijosi savo potraukio džinui, todėl paprašė barmeno „paslėpti“ džiną „Americano“ taurėje. Bet kuriuo atveju, legenda byloja, jog barmenas sutiko, o norėdamas jį atskirti nuo kitų kokteilių, papuošė apelsino griežinėliu. Neaišku, kiek tikra yra šita istorija, pradedant nuo to, ar tikrai Camillo Negroni buvo grafas, nes kiti šaltiniai teigia jį buvus bankininku, kaubojumi ar net žinomu lošėju.

Dar kiti šaltiniai teigia, jog tai galėjo būti kitas žmogus – generolas Pascal Olivier de Negroni de Cardi, kuris sukūrė kokteilį kartu su žmona, norėdamas pažymėti savo santuokos jubiliejų. Viename iš jo išlikusių laiškų broliui, jis rašo: „... Beje, ar žinojai, kad vermuto kokteilis, kurį išradau San Luise, tapo vienu iš Lunéville karininkų klubo hitu?“.

Taip ir lieka neaišku, kiek tikros ar netikros yra abi šios istorijos, nes pats negronio receptas kokteilių knygose atsiranda tik 19 a. 5 deš.


Negronis. Sugadintas. Su Prosecco

Pastarosiomis dienomis negronis vėl sužibėjo. Viskas prasidėjo nuo interviu su „House of Dragons“ aktore Emma D‘Arcy (a.k.a princesė Rhaenyra Targaryen), kuri, paklausta apie mėgstamiausią kokteilį, atsako taip: ↓

@hbomax

I'll take one of each. #houseofthedragon

♬ a negroni sbagliato w prosecco l hbo max - hbomax

Jos atsakymas iškart tapo memu, o video pradeda suktis TikTok‘e ir Instagram‘o reels‘uose. Atrodo, jog visi staiga puolė darytis „negronį. sugadintą. su prosecco“, kurio receptas yra toks: 😊

„Sugadintas negronis“ („Negroni Sbagliato“)

30 ml saldaus raudono vermuto
30 ml Campari arba kito karčiojo citrusinio aperityvo
30 ml putojančio vyno

Kokteilis ruošiamas taurėje su ledukais. Pirmiausiai reikia įpilti vermuto, tada aperityvo ir, galiausiai, putojančio vyno. Viską švelniai sumaišyti ir puošti apelsino žievele.

Ne kartą mačiau parašyta, kad jei mėgstate negronius, tai turite pabandyti ir sbagliato, bet man buvo viskas atvirkščiai. Aš pirmiausiai pamėgau „Negroni Sbagliato“ ir tik po to tradicinį „Negronį“. Sbagliato itališkai reiškia blogas arba sugadintas, arba neteisingas. Kokteilio sukūrimas siejamas su 7 deš. Milano baru „Bar Basso“, kur pasakojama, kad užsižioplinęs barmenas sumaišė butelius ir vietoj džino įpylė prosecco, tačiau baro klientams šis variantas visai patiko.

Išties, „Sugadintas negronis“ labiau primena „Americano“ nei, kad „Negronį“ ir tarsi prieštarauja pačiai negronio idėjai, nes kokteilis užgimė dėl to, jog įprastam „Americano“ pritrūko stiprumo. „Negroni sbagliato“ yra žingsnis atgal prie „Americano“ tik vietoj gazuoto vandens naudojamas putojantis vynas. Jo populiarumas slypi tame, kad jis nėra nei americano, nei spritzas, nei negronis ir dėl to patinka daugeliui, t. y. tiems, kurie mėgsta tiek americano, tiek spritz'us,  tiek ir negronius.

Kokteilis "Sugadintas negronis" ("Negroni Sbagliato")

Kavos negronis

„Negronio“ kokteilis beveik šimtmetį tyliai gyvavo itališkuose baruose ir nebuvo žinomas plačiąjam pasauliui iki pat 9 deš. Tačiau jo tikrasis renesansas prasidėjo tik 21 a. kai, remiantis tradicine receptūra, buvo sukurta daugybė naujų jo variacijų.

“Su kava viskas geriau!” kokteilių pasaulyje galėtų tapti įprastu priežodžiu arba kam gerti paprastą negronį, jei galima pasidaryti kavos negronį! „Kavos negronio“ receptas irgi yra pakankamai naujas, sukurtas 2017 m. paties S. Difford‘o, tačiau, kaip kavos mėgėjai, man pasirodė, kad originaliame recepte jaučiasi per mažai kavos skonio, todėl 10 ml kavos likerio drąsiai padidinau iki 20 ml ir man niekada nesinorėjo sumažinti 😋

„Kavos negronis“ („Coffee Negroni”)

30 ml džino
20 ml saldaus raudono vermuto
20 ml Campari arba kito karčiojo citrusinio aperityvo
20 ml kavos likerio

Kaip ir tradicinis negronis, kokteilis yra ruošiamas maišant visas keturias sudėtines dalis baro taurėje su ledukais. Po to nukošiamas į žemą taurę su ledu. Puošiamas apelsino žievele ir trimis kavos pupelėmis.


Šeivamedžių negronis

O pats nuostabiausias negronio receptas man yra „Comte de Sureau“ – dar kitaip žinomas kaip šeivamedžių negronis. Tai irgi šiuolaikinis kūrinys, sukurtas 2007 m. Vokietijoje, viename iš Hamburgo miesto barų. Apie jį nėra ką šnekėti – tiesiog reikia paragauti 😋

Kokteilis „Comte de Sureau“

„Comte de Sureau“

45 ml džino
25 ml šeivamedžių likerio
8 ml Campari arba kito karčiojo citrusinio aperityvo

Kokteilis yra ruošiamas maišant visas tris sudėtines dalis baro taurėje su ledukais, o po to nukošiamas į žemą taurę su ledu. Puošiamas apelsino ir citrinos žievelėmis.

Kokteilis „Comte de Sureau“

P. S. Tęsinys apie negronius tikrai bus...


Žinių sėmiausi ir receptus radau čia:

Coffee Negroni. Difford’s Guide.
https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/4089/coffee-negroni

Comte de Sureau. Difford’s Guide.
https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/7257/comte-de-sureau

Ellwood, Mark. 2015. How The Negroni Became Today's It Cocktail. Condé Nast Traveler.
https://www.cntraveler.com/stories/2015-08-24/how-the-negroni-became-todays-it-cocktail

Negroni Sbagliato Recipe. Cocktail Party.
https://cocktailpartyapp.com/drinks/negroni-sbagliato/

Sterling, Justine. 2017. A Brief History of the Negroni. Food & Wine.
https://www.foodandwine.com/cocktails-spirits/gin/brief-history-negroni

The Confusing History of the Negroni. Cocktails for You.
https://www.cocktailsforyou.net/single-post/the-confusing-history-of-the-negroni

The History. House of Negroni.
https://www.houseofnegroni.com/the-history